Prodej čajů a přírodních produktů


Beta karoten

12.06.2012 18:12

 

Beta karoten (provitamin vitaminu A)

Karotenoidy v přírodě chrání buňky rostlin před spálením ultrafialovými paprsky.

Beta karoten je látkou ze skupiny karotenoidů, kterých je v přírodě několik stovek druhů. Má na svědomí žluté až červené zbarvení rostlin. Člověk je součástí přírody a podobný ochranný mechanismus najdeme také na kůži. Beta-karoten je přirozené barvivo, které funguje podobně jako pigment pokožky (melanin) tím, že pomáhá chránit pokožku před slunečním zářením.Přeměnou beta karotenu vzniká v těle vitamín A.

 

 

Žlutočervená krása

Beta karoten je látkou ze skupiny karotenoidů, kterých je v přírodě několik stovek druhů. Má na svědomí žluté až červené zbarvení rostlin. Například tulipány nebo narcisy by bez karotenoidů neměly tak krásné barvy a mrkev by nebyla oranžová.

 

Zakuklený vitamín A, ale ne tak docela

Biochemickou přeměnou beta karotenu vzniká v těle vitamín A. Nedá se ale říci, že by měl beta karoten stejný význam jako vitamín A. Jeho význam je hlavně v ochraně organismu před volnými radikály, patří mezi významné antioxidanty. Zvyšuje tak obranyschopnost organismu a snižuje výskyt rakoviny. Chrání buňky především před rakovinou kůže.

 

Kde se nachází

Beta karoten naleznete především v žlutých, oranžových a červených rostlinách, jako je mrkev, rajče, paprika, překvapivě mnoho karotenu je i ve špenátu a petrželi. Velké množství karotenoidů je v hovězích játrech. Tam je však zároveň i mnoho vitamínu A, takže na

rozdíl od zeleniny a ovoce není vhodné konzumovat játra ve velkém a v dobré víře, že si tak dodáte dostatek karotenoidů.

 

Co způsobí nedostatek

Při nedostatku beta karotenu jsou buňky méně chráněné proti působení volných radikálů a zvyšuje se možnost vzniku rakoviny. Snižuje se obranyschopnost organismu. Pokud trpíte i nedostatkem vitamínu A, chybějící karotenoidy nemohou tento vitamín nahradit a nedostatek se projeví jako šeroslepost, zástava růstu, suchost a porucha funkce sliznic.

 

Přebytek by vás neměl ohrozit

Při předávkování Beta karotenem na rozdíl od vitamínu A nehrozí ani hypervitaminóza A a ani karcinogenní, mutagenní či embryotoxické (poškozující plod) účinky jako u předávkování vitamínem A. Při vysokém příjmu beta karotenu budete mít při nejhorším oranžovou kůži, avšak i tak není vhodné překračovat příliš doporučené dávky.

 

Kdy užívat beta karoten a v jakém množství

Beta karoten je mimo jiné vhodné užívat, pokud je Vaše kůže vystavena často slunečním paprskům. Nejvhodnější je konzumovat dostatek zeleniny a ovoce, z něhož získáte dostatek karotenoidů v přirozené formě.

Jeden mikrogram vitamínu A odpovídá šesti mikrogramům beta karotenu (1 ug vit.A = 6 ug beta karotenu).

 

Doporučené dávky

  • dospělí 6-15 mg denně
  • děti 3-6 mg denně

 

Pokud potřebujete užívat beta karoten, můžete si vybrat z množství nabízených potravních doplňků. Ráda Vám s výběrem pomohu.  V nabídce jsou tablety, kapsle, sirupy o různé síle a kombinaci.

—————

Zpět