Prodej čajů a přírodních produktů


Druhy čajů

14.01.2012 21:55

 

Druhy čajů

Černý čaj

Zajímá Vás černý čaj? Máte ho rádi? Chcete vědět, odkud pochází? Jak se vyrábí? A jaká je jeho tradiční příprava? Vydejte se s námi po stopách čaje…

Černý čaj je v západním světě nejčastěji připravovaným čajem. Velké oblibě se těší ve Velké Británii, Rusku a v dalších evropských zemích. Pokud se domníváte, že historické oblibě se černý čaj těší v Číně, mýlíte se. Až do poloviny 17. století se v kolébce čaje, Číně, připravoval výhradně zelený čaj. Původní lisované čajové cihličky zůstávaly čerstvé po dlouhou dobu a putovaly coby platidlo do vzdálených míst ve světě.

Jak vznikl černý čaj?

Za dynastie Ming se však přestaly napařené a usušené lístky čaje lisovat do cihliček a čaj tak dlouhou přepravou do Evropy výrazně ztrácel na kvalitě. To spolu s rostoucí poptávkou po čaji vedlo tamní výrobce k hledání způsobu, jak nejlépe uchovat čajové lístky. Zjistili, že nejlepší metodou konzervace je fermentace čajových lístků, při níž získají měděnou barvu, a následné zastavení tohoto přirozeného rozkladného procesu prudkým usušením v peci. A tak vznikl černý čaj, který známe dnes.

Jak se získává černý čaj?

Po sklizni se nechávají čajové lístky zavadnout a rolují se. Tím dochází k narušení buněčných stěn a chemických látek, které propůjčují výslednému nálevu barvu a chuť. Po rolování jsou lístky rozloženy v chladné a vlhké místnosti, kde dochází k oxidaci přítomných polyfenolů (je to reakce podobná hnědnutí rozříznutého jablka). Následuje sušení, třídění a balení.

Černý čaj a jeho účinky

Černý čaj bystří ducha, rozveseluje mysl, obměkčuje srdce, usnadňuje chápání, zabraňuje spánku a občerstvuje tělo. Obsahuje velké množství různých látek, které ovlivňují jeho vůni, chuť, barvu i působení na lidský oranizsmus. Mezi nejvýznamnější patří kofein (v čaji nazývaný též tein), třísloviny, které dávají čaji jeho typickou, lehce svíravou a natrpklou chuť, vitamín B1, vitamín P, fluor a některé další minerální látky.

Černý čaj a jeho příprava

Černý čaj se na rozdíl od zeleného čaje zalívá vroucí vodou v poměru jedna čajová lžička na 1,5dcl vody. Černý čaj se louhuje od 2 do 5 minut. Délkou louhování můžete ovlivnit účinky černého čaje. Pokud louhujete černý čaj 2-3 minuty, vyloučí čajové lístky kofein, který rovnoměrně povzbuzuje činnost mozku, nezatěžuje srdce a krevní oběh. Jeho účinek odeznívá pomalu. Pokud budete černý čaj louhovat déle, uvolní se do čaje také třísloviny, které účinky kofeinu tlumí. Nikdy se však nedoporučuje louhovat černý čaj déle než 5 minut

 

Zelený čaj

Cukroví ze zeleného čaje

 

Věděli jste, že zelený čaj se dá využít i k pečení cukroví? Dodá neobvyklou lahodnou chuť a velkou dávku zdraví. Vyzkoušejte tuto netradiční vánoční variantu využití zeleného čaje také!

Tento neotřelý nápad pochází od japonských cukrářů, kteří dnes už mletý zelený čaj přidávají do svých zákusků a dezertů zcela běžně. Vytvářejí tak dortíky zajímavé zelené barvy, které obsahují velkou dávku vitamínů. Zelený čaj si totiž vitamíny, antioxidanty, karoten a aminokyselin z velké části uchovává i v upečeném cukroví.

 

Pro pečení využívají japonští cukráři především japonský zelený čaj matcha, který se namele na jemný prášek. Tradičně se mele na kamenných mlýnech z nejkvalitnějších čajových lístků z jarní sklizně.

 

Na co si dát při pečení se zeleným čajem pozor

Protože má zelený čaj velice výraznou chuť, která s postupem času nabývá na hořkosti, je lepší péct cukroví později než klasické. Naplánujte si pečení nejdříve dva až tři týdny před Vánoce. Po této době už totiž může toto zelené cukroví lehce zhořknout.

 

Mletá matcha se může přidávat do nejrůznějších druhů cukroví. Pokud ji však budete používat i pro válená těsta, mějte na paměti, že zelený čaj absorbuje vodu. Proto pláty těsta pro vykrajování neválejte tenčí než 3 milimetry, jinak by vám při pečení mohly kousky popraskat.

 

Hlídejte také pečlivě dobu pečení. Při 180 °C stačí cukroví péct 5–10 minut. Delší doba způsobí, že cukroví ztratí svoji zelenou barvu a určitou část vitamínů a dalších zdraví prospěšných látek. Po upečení můžete kousky slepit také marmeládou a podávat je k odpolednímu čaji. Hotové kousky uschovejte v uzavíratelné dóze, aby netratilo svoji barvu a chuť.

 

Recept na linecké cukroví se zeleným čajem

Pro netradiční zelené linecké cukroví budeme potřebovat: 10–15 g zeleného čaje v prášku; 300 g hladné mouky, 200 g másla, 100 g moučkového cukru, 1 sáček vanilkového cukru, 2 žloutky a citronovou kůru. A samozřejmě marmeládu na slepení.

 

Na válu smícháme všechny suroviny a pořádně prohněteme. Necháme alespoň hodinu v chladu odležet a poté vyválíme plán o tloušťce minimálně 3 milimetry a vykrajujeme nejrůznější tvary. Pečeme na plechu vyloženém pečícím papírem při 180 °C po dobu 5–10 minut. Po vychladnutí slepujeme marmeládou.

 

Oolong čaj

 

Oolong čaj je polofermentovaný čaj, který představuje mezistupeň mezi čajem zeleným a černým. V oolong čaji se snoubí to nejlepší z obou.

Výroba oolong čaje

Pro výrobu oolong čaje jsou sbírány celé čajové lístky v okamžiku jejich plné zralosti. Natrhané čajové lístky se nechávají zvadnout. Následují protřepávání lístků, aby se rozrušily jejich okraje, které díky tomu oxidují rychleji než střed. Nejdůležitějším krokem při výrobě oolongu je umění vystihnout moment, kdy je třeba probíhající fermentaci zastavit. Proto dochází k rychlému zahřátí fermentovaných lístků. Pak probíhá svinování, aby se uvolnila vůně a chuť. Nakonec se čaj suší. Výroba čaje oolong ovšem vyžaduje léta zkušeností a odborné znalosti.

Oolong čaj a jeho účinky

Oolong chrání a posiluje činnost srdce, podporuje oběhový, trávicí a imunitní systém. Stejně jako jiné druhy čajů dodává tělu přírodní antioxidanty a vitamíny B2, C a E.

 

Žlutý čaj

 

Zajímá Vás žlutý čaj? Vydejte se s Oxalisem na cestu po stopách čaje…

Co je to žlutý čaj?

Žlutý čaj je vzácnou čínskou specialitou. Jak už samotný název napovídá, žlutý čaj je opravdu žlutý až zlatý a to platí jak pro čajové lístky, tak pro samotný nálev. Výroba žlutého čaje připomíná výrobu čaje zeleného. Čajové lístky se suší na velkých pánvích. Čajové lístky se zakryjí lněnou látkou a nechávají fermentovat po dobu sedmi dnů. Rozpadem chlorofylu lístky zežloutnou a získají velmi zajímavou a specifickou chuť s medově nasládnou vůní. Nakonec se čaj praží. Žlutý čaj je vždy celolistový, což znamená, že čajové lístky se nedrtí ani neřežou.

Žlutý čaj a jeho účinky

Žlutý čaj má podobné účinky jako zelený čaj, Má příznivý vliv na naše zdraví. Obsahuje velké množství antioxidantů, které mimo jiné zpomalují stárnutí organismu, slouží jako prevence proti kardiovaskulárním chorobám, diabetu atd.

Příprava žlutého čaje?

Na jeden šálek čaje (1,5dcl) náleží jedna čajová lžička. Žlutý čaj se zalévá vodou o teplotě okolo 80 stupňů a louhuje se 3 minuty. Ze žlutého čaje je možné připravit více nálevů.

 

Bílý čaj

 

Zajímá Vás bílý čaj?  Zajímá Vás, proč je tak výjimečný? Chcete vědět, jak se vyrábí? Vydejte se s Oxalisem po stopách čaje…

Bílý čaj je speciální čaj, který bude hýčkat Vaše chuťové buňky. Díky omezené době sklizně a časově náročné výrobě se řadí tento delikátní nápoj mezi raritní čajové druhy. Mnohé z nich patří do kategorie velmi ceněných císařských čajů, jejichž konzumace byla výsadou pouze několika málo vyvolených u čínského dvora. Chuť bílého čaje je jemná a lehce nasládlá. Bílý čaj je velmi bohatý na antioxidanty.

Proč se říká bílému čaji bílý?

Bílý čaj svůj název získal kvůli jemnému bílému chmýří, které pokrývá ještě nerozvinuté čajové pupeny.

Jak se získává bílý čaj?

Bílý čaj se sklízí na začátku jara, jen velmi omezenou dobu a to pouze za příznivého počasí.  Pro bílý čaj jsou vhodné jen mladé čajové pupeny, někdy se dvěma přilehlými lístky, které jsou sbírány ručně.  Pečlivý výběr čajových pupenů dělá z bílého čaje opravdový skvost mezi čaji.

Proces výroby bílého čaje se skládá ze dvou kroků. Čajové lístky se nechají zavadnout a poté se vysušují za nízké teploty. Na rozdíl od výroby jiných čajů se čajové lístky pro bílý čaj nesvinují. Nechají se jen lehce zoxidovat.

Bílý čaj a jeho účinky

Bílý čaj při pravidelném popíjení snižuje krevní tlak, redukuje stres a působí preventivně proti rakovině.

 

Kvetoucí čaj

 

Zajímá Vás kvetoucí čaj? Vydejte se s námi po stopách čaje…

Kvetoucí čaje jsou ručně svinované čajové lístky, které jsou společně s ukrytými drobnými květy zpracovány do úhledné kuličky nebo jiných tvarů. Jejich příprava i chuť je skutečným zážitkem. Jsou potěchou pro oko i chuťové pohárky. Mohou být kvalitním i nevšedním dárkem.

Zpracování kvetoucího čaje

Kvetoucí čaj může být zhotoven z bílého, zeleného nebo černého čaje v kombinaci s květy. Čajové pupeny se sbírají poměrně mladé v předjaří, ještě dříve než se rozevřou. Lístky se nechají mírně zavadnout, lehce se dosuší a poté napaří. Tím získají vláčnost potřebnou pro ruční svinování.

Květy pro kvetoucí čaj se vybírají podle tvaru a barevnosti. Mezi nejčastěji používané patří jasmín, lilie, měsíček a laskavcovka.

 

Ovocné a bylinné čaje - co možná nevíte...

 

Ovocné a bylinné čaje tvoří často základ pitného režimu. Jsou určeny na dlouhodobé pití a dají se konzumovat prakticky po celý rok - v létě ledově vychlazené, v zimě pak příjemně horké. Čaj můžete pít v klidu domova a na cesty si ho zabalit do praktické termosky. Můžete je zakoupit jako sypané i porcované.

Šípek - základ ovocných i bylinných čajů

Šípek je významným zdrojem vitamínů C a B. Obsahuje mnoho látek prospěšných pro naše zdraví. I proto se používá jako základ při výrobě některých ovocných a bylinných čajů. Čaj s šípkem, a to čistý šípkový čaj, ovocný jahodový čaj, malinový čaj nebo kořeněný ovocný čaj, můžete pít každý den. Šípek je oblíbený pro svou jemnou chuť, svěží aroma a léčivé účinky. Šípek se přidává do nejrůznějších bylinných směsí, určených pro povzbuzení a dodání energie, hubnutí a udržení linie.

Ovocné a bylinné čaje pro dětiMy dospělí dáváme často přednost černým a zeleným čajům před čaji ovocnými. Rádi zkoušíme exotické příchutě čajů ze všech koutů světa. U dětí je ale nejlepší sáhnout po jednoduchém ovocném nebo bylinném čaji. Děti mají v oblibě jahodový, malinový nebo broskvový ovocný čaj. Zachutnají jim i nejrůznější čajové směsi. Ovocné čaje jsou u nich oblíbené pro svou mírně nasládlou chuť, kterou oplývají i bez přidání cukru. U bylinných čajů je ale důležité pečlivě vybírat. Bylinné čaje dětem mnohdy nechutnají, připadají jim hořké. Klasický čaj s bylinkami pak můžete buď dosladit, nebo ho vyměnit za speciální bylinný dětský čaj. Ten obsahuje známé bylinky a slouží jako prevence i léčba při nemoci a nachlazení.

Síla skrytá v bylinkách a ovoci

Ovocné a bylinné čaje patří již po mnoho let mezi klasiku, která nesmí chybět v žádné domácnosti. Těší se oblibě nejen u již zmíněných dětí, ale i u dospělých a seniorů. Ochutnejte lahodné čajové směsi jako Babiččina zahrádka nebo Indiánské léto. Vždy vás zaručeně naladí na správnou vlnu.

 

Rooibos čaj

 

Objevení byliny rooibos pro potřeby lidské civilizace nastalo na úsvitu 20. století. Poznejte rooibos s námi…

Rooibos je dnes u nás již běžně známý druh „čaje nečaje“ a zabydlel se v nejedné domácnosti. Jeho obliba spočívá v jeho lahodné chuti, absenci kofeinu – vhodný je i pro děti a v blahodárných účincích pro lidský organismus.

Kde je rooibos čaj doma

Rooibos je keř tvořený tenkými větvičkami a malými jehličkovitými lístky. Pěstuje se pouze na plantážích Jižžní Afriky v pohoří Cederberg.

Zelený nebo červený rooibos?

Rooibos čaj se po sklizni naseká na malé rovnoměrné kousky drtí a následně fermentuje a suší. Právě díky fermentaci získává rooibos svou typickou jantarovou barvu a nasládlé aroma. Výsledkem je červený rooibos s medovou chutí.

Zelený rooibos čaj je zpracováván obdobně. Jen neprochází fermentací. Chcete-li však poznat pravou chuť čaje rooibos, ochutnejte rooibos červený.

Rooibos čaj a jeho účinky

Rooibos čaj je bohatý na antioxidanty, neobsahuje žádný kofein a má velmi dobrý vliv na lidské zdraví. Zejména působí proti alergiím, zažívacím poruchám, nervozitě, nespavosti a depresím. Má preventivní účinky proti nádorovým a kardiovaskulárním onemocněním.

 

Honeybush čaj

 

Zajímá Vás Honeybush? Chcete se dozvědět více o zázracích medového keře? Vypravme se společně s Oxalisem na výpravu po stopách tohoto čaje…

Co je to Honeybush čaj

Honeybush je příbuznou rostlinou známějšího rooibosu. Pěstuje se rovněž v Jižní Africe i jeho zpracování probíhá podobně. Je získávám pouze z divoce rostoucích keřů. Za svůj název vděčí omamné medové vůni (honey = med).

Honeybush čaj a jeho účinky

Honeybush čaj má velmi příznivé účinky na náš organismus. Působí proti alergiím a poruchám spánku, obsahuje mnoho důležitých vitamínů a minerálních látek. Pomáhá při zažívacích potazích. Povzbuzuje chuť k jídlu. Protože neobsahuje kofein (v čaji nazývaný tein) je vhodný pro všechny věkové kategorie a lze jej pít bez omezení.

Jak se připravuje honeybush čaj?

Příprava čaje honeybush je velmi jednoduchá. Stačí jedna čajová lžička na šálek, zalít horkou vodou, nechat 5 minut louhovat a nápoj je hotov. Čaj si můžete s chutí dopřávat každý den, nebo jej střídat s rooibosem.

 

Bylinný čaj

 

Hledáte bylinný čaj?  Nevíte, který z čajů nejlépe vyléčí Vaše neduhy? Pojďte s námi po stopách čaje… “Není na světě bylina, aby na něco nebyla.“

Bylinný čaj nejen k pití

Bylinný čaj je známý od nepaměti a s jeho popíjením začínáme obvykle v dětství. Bylinný čaj s medem byl typickou medicínou našich babiček. Byliny, ze kterých se bylinný čaj skládá, můžete využít také pro koupele, bylinné zábaly apod.

Bylinný čaj – směsi nebo monodrogy

Bylinné čaje jsou k dostání jako jednopruhové – monodrogy, nebo jako speciální směsi na jednotlivé neduhy. Protože většina z nás již neví, na co která bylinka je a s kterými jinými bychom ji měli kombinovat, doporučujeme spíše bylinný čaj ve formě bylinné směsi.

 

Ukázka bylinek a jejich účinků

Nachlazení a viróza:

květ lípy, květ černého bezu, růže, bylinná směs Antigrip

Imunitní systém:

třapatka nachová, čajová směs imunitní

Průdušky:

mateřídouška, kardamom, divizna velkokvětá, bylinná směs Snadný dech

Nervy, nespavost:

meduňka lékařská, třezalka tečkovaná, levandule nebo směs Večerní čaj, Protistres

Bylinný čaj – užívání

Při pití bylinných čajů nám může pár tipů znásobit jejich pozitivní účinky. Pokud se rozhodnete popíjet bylinný čaj, byliny i směsi popíjejte 3-4 týdny a pak na týden přestaňte. (Toto pravidlo neplatí pro urologický čaj, ten můžete pít bez přerušení.) Průduškový čaj a čaje na dýchací obtíže doporučujeme pít do páté hodiny, čaj na trávení a zažívací čaje popíjejte půl hodiny před jídlem.

Těhotné ženy, děti a starší lidé by měly bylinné čaje popíjet s rozmyslem. Těhotné ženy by raději neměly pít žádné bylinné čaje. Mnohé z nich uvolňují svalstvo. Dávkování bylinného čaje pro děti a osoby starší 65 let odpovídá zhruba 1/3 doporučeného užívání

 

Mate čaj

 

Hledáte informace o mate čaji? Podlehli jste jeho chuti, nebo jste o něm jen slyšeli? Vydejte s Oxalisem po stopách Mate čaje…

Mate nebo také Yerba Mate je povzbuzující nápoj, který se připravuje zaléváním drcených lístků Cesmíny paraguayské. Cesmína paraguayská je stále zelený strom Jižní Ameriky, který dorůstá až 15 m. Na mate čaj se sklízí celé větve s lístky, ty se po sklizni suší, po rozmělnění lístků a odstranění zbytků stonků se rozbíhá proces zrání. Doba zrání mate čaje trvá minimálně 35-40 dní, v některých případech i rok. Při zrání je udržována teplota 50 -60 stupňů.

Mate čaj a jeho účinky

Mate obsahuje kofein, který společně s dalšími látkami, stimuluje mozek a povzbuzuje organismus více než čaj, nebo káva. Působí mírně močopudně, podporuje trávení a pomáhá odbourávat tukové vrstvy.

Příprava mate

Mate čaj se tradičně připravuje v kalabase (vydlabaná tykev) a popíjí se pomocí bombilly (kovová nebo bambusová slámka opatřena na jednom konci sítkem).

Originální jihoamerická příprava mate čaje

Do kalabasy nasypte 2-3 čajové lžičky mate čaje a přelijte mírně teplou vodou tak, aby lístky získaly pevnou konzistenci. Po několika minutách zalijte vroucí vodou a nechte 3 minuty vyluhovat. Opatrně do kalabasy vsuňte bombillu a osvěžující nápoj můžete pomalu popíjet.

Evropská příprava mate

Na jeden šálek mate čaje nasypte jednu lžičku a zalijte vodou o teplotě přibližně 80 stupňů. Nechte louhovat 3-5 minut a poté sceďte. Čím déle necháte mate čaj louhovat tím silnější bude a nápoj bude povzbudivější.

 

Ajurvédský čaj

 

Hledáte ajurvédský čaj? Slyšeli jste o zázracích himálajských bylin a chcete vědět ještě víc? Vydejte se s Oxalisem po stopách čaje…

Ajurvédský čaj má své základy v ajurvédské medicíně. V českých podmínkách není příliš rozšířený, ačkoliv jeho účinky jsou velmi blahodárné, v některých případech až zázračné.

Ajurvéda – Nauka o dlouhém životě „Umění žít“

Ajurvéda se zrodila ve starobylé Indii před asi 5000 lety a je často nazývána “matkou všech léčebných systémů”. Snaží se živý organizmus uvádět do rovnováhy a obnovovat jeho síly, snižovat jeho zranitelnost a umocňovat jeho obranyschopnost, aby se nemohla rozvinout nová nemoc. Je proto spíše než léčebnou soustavou životním stylem, vědou o tom, jak se naučit žít v souladu s přírodou a vytvářet s ní harmonické spojení. Zdraví v ájurvédě znamená harmonii. K jejímu dosažení kombinuje ájurvéda zdravou výživu, pohyb, meditaci a dechová cvičení společně s efektivním využitím bylinek a koření k posílení těla a zklidnění duše.

Ajurvédský čaj a jeho účinky

Ájurvédská tradiční medicína pokládá čaj za nápoj prospěšný zdraví a posilující lék pro celé tělo. Posiluje nervový systém, dodává tělu energii, rozjasňuje mysl a je jak lékem, tak i prevencí proti nachlazení, alergiím a dalším nemocem.

Ajurvédský čaj a jeho správná příprava

Ajurvédský čaj se pro domácí užití připravuje následovně: Na čajový šálek jedna čajová lžička. Zalije se vroucí vodou a nechá se 5 - 8 minut louhovat.

 

Lapacho čaj

Hledáte lapacho čaj? Zajímá Vás, odkud pochází a jak se vyrábí? Vydejte se s námi do Jižní Ameriky po stopách čaje…

Lapacho čaj je čistě přírodní produkt pocházející z vnitřní části kůry stromu lapacho. Jeho domovinou jsou lesy Brazílie, Bolívie, Peru, severní Argentiny a Paraguaje.

Lapacho čaj a jeho účinky

Lapacho pročisťuje organismus, startuje imunitní systém, Má pozitivní vliv na játra a ledviny, podporuje trávení, povzbuzuje látkovou výměnu. Zlepšuje prokrvení těla, což má kladný vliv na srdce.

Příprava lapacho čaje

Lapacho čaj připravujeme následovně. Do litru vroucí vody vsypeme 3 lžíce lapacha a na mírném ohni povaříme přikryté asi 5 minut. Následně necháme lapacho čaj odstát asi čtvrt hodiny. Poté scedíme a podáváme.

 

 

Pu-erh čaj

 

Historie přeslavného čínského čaje a spalovače tuků Pu-erh je fascinující a opředená celou řadou záhad, bajek a příhod. Vydejte se s Oxalisem po stopách čaje…

Původ čaje pu-erh

Pu-erh čaj má svůj domov v čínské provincii Yunnan. Vyrábí se z „Praotce čajovníku“, který dorůstá výšky více než 30 metrů a jeho původ je starší než 800 let. Pu-erh čaj má tmavě červenou barvu a zemitou až nasládlou chuť. Na první ochutnání Vám možná nezachutná, ale zařadit čaj pu-erh do svého pitného režimu se rozhodně vyplatí.

Pu-erh a jeho zázračné účinky

Pu-Erh je účinným pomocníkem v boji s nadváhou, je nazýván též požíračem tuku. Jedná se tedy o ideální doplněk redukčních diet, popř. též jako nápoj při provádění očistných postních kůr (hladovek). Zároveň redukuje hladinu cholesterolu v krvi – při pravidelném pití 3 šálků denně ji lze snížit až o 13% za měsíc. Aktivuje látkovou výměnu v játrech při snižování hladiny alkoholu v krvi.

Příprava čaje pu-erh

Pu-erh čaj je nejlépe popíjet neslazený. Na jeden šálek použijte 1 čajovou lžičku čaje Pu-erh, zalijeme horkou vodou a necháme 3-5 minut louhovat. Pu-erh čaj se zalívá právě vroucí vodou (95-100 stupňů). Louhuje se 2-5 minut.  Díky nízkému obsahu kofeinu můžete pu-erh čaj popíjet kdykoli během dne.

—————

Zpět