
Prodej čajů a přírodních produktů
Kustovnice čínská
17.11.2011 09:05
Kustovnice čínská
Kustovnice čínská je tradiční součástí čínské medicíny. Má velmi příznivý vliv na činnost ledvin a jater, dále také na obranyschopnost a imunitu, snižuje krevní tlak a pomáhá činnosti krvetvorby, pomáhá při astmatu a některých alergiích. Dá se využít i při léčení atopických ekzémů. Podporuje činnost pohlavních orgánů a podporuje zrak, dalo by se tedy říci, že Kustovnice čínská je velmi všestranný lék, který pomůže každému.
Kustovnice čínská je ovoce nemálo podobné šípku, který běžně roste u nás, sušené plody mohou připomínat i sušené borůvky. Kustovnice čínská roste v Číně, Střední Asii, Japonsku a na Jávě, na keři zvaném Lycium Chinese Mill. Jde o keřovitou trvalku dorůstající až do výšky 3 metrů, jde o lilkovitou rostlinu (zjevné už podle plodů). Keř je nutné zastřihávat, aby nerostl do šířky. Sklizeň Goji probíhá za letního slunovratu a sušení se provádí ve stínu.
Plody Kustovnice čínské se nazývají Goji (čteno godži). Jsou v Číně běžně užívány v kuchyni, tradiční medicíně, u všech věkových kategorií, lidé žijící v oblastech kde roste Kustovnice čínská se také v průměru dožívají nejvíce let. Je zřejmé, že na tom má jistý podíl i Goji.
Goji jsou vhodné pro těžce pracující, nemocné, starší a oslabené lidi. Mají pozitivní vliv na stárnutí kůže, zabraňují vzniku rakovinových buněk, podporují dlouhověkost, příznivě působí na menstruační cyklus, snižují cholesterol, zlepšují pevnost nehtů a kvalitu vlasů.
Kustovnice čínská je bohatá na celou řadu vitamínů a jiných tělu prospěšných látek, mimo jiné sem patří velké množství betakarotenu (kustovnice je na betakaroten bohatší než mrkev), vitamínu C, B1 a B2, dále pak zinek, vápník, železo, fosfor, měď a další stopové prvky. Její použití je vhodné i při řadě diet, jako například diabetická nebo bezlepková dieta. Kustovnici čínskou není vhodné podávat dětem do tří let.
Kustovnice čínská a její Goji není žádnou novinkou,na území Číny se využívá již po staletí. Když se Kustovnice čínská dostala do Evropy, byla prozkoumána předními vědci a poznatky Čínské tradiční medicíny byly potvrzeny.
Jak a proč kustovnice čínská - Goji napomáhá lidskému zdraví
Kustovnice čínská je vyhlášená svou mnohostrannou prospěšností na lidské zdraví, a to jak v mladém, tak i pokročilém věku.
Co plody Goji obsahují
- 18 druhů aminokyselin - šestkrát více než včelí pyl
- 8 nejdůležitějších aminokyselin
- 21 stopových minerálů - jedněmi z hlavních jsou zinek, železo, měď, vápník, germanium, selen a fosfor
- jsou bohatým zdrojem karotenoidů včetně beta-karotenu (více beta-karotenu než má mrkev)
- 500krát více vitaminu C na váhu než pomeranče
- vitaminy B1, B2, B6 a vitamin E
- minerály – vápník, hořčík, fosfor
- zralé plody Kustovnice obsahují asi 11 mg železa na 100gramů
- beta-sisterol (protizánětlivé činidlo)
- kyselinu linolovou (mastná kyselina)
- seskviterpenoidy (cyperon, solavetivon), tetraterpenoidy (zeaxanthin, physalin) a betain (0,1 %)
- 8 polysacharidů a 6 monosacharidů, které upevňují imunitní systém
Jak Kustovnice čínská působí na náš organismus
- vědecké studie potvrdily, že významně zpomaluje stárnutí
- podporuje sexuální funkce a léčí impotenci
- posiluje imunitní systém
- napomáhá udržovat normální hladinu cukru v krvi a snižovat cholesterol
- posiluje játra a ledviny
- napomáhá regulovat krevní tlak, posiluje srdce, vyživuje krev
- zlepšuje zrak
- zmírňuje projevy lupenky
- zmírňuje bolesti hlavy, pomáhá při stresu, dodává lepší náladu
- zlepšuje kvalitu spánku
- likviduje volné radikály
- tradičně se používá při léčbě rakoviny
Recepty a použití GOJI
Kustovnice čínská a její využití
Kustovnice čínská je dostupná především jako sušené plody . Můžeme ji jíst samotnou, stejně jako jiné sušené ovoce. Můžeme ji přidávat do různých sladkých i slaných pokrmů. Nápoje
Čaj
Plody Kustovnice čínské můžeme přidat do svého oblíbeného čaje, s nakrájeným jablkem a špetkou skořice. Děti tento čaj budou milovat.
Léčivý odvar
Nebo si můžeme udělat z Kustovnice čínské osvěžující odvar "životabudič". Ten připravíme jednoduše: 1lžice Goji, vaříme 10 minut v 1/4 l vody. Jestliže připravujeme odvar, užívá se 6-18 gramů plodů pro denní dávkování, po dobu jednoho až tří měsíců, což je typická perioda pro průběh terapie.
Lihový výluh
80 g plodů se vloží do 1 litru 40% lihu a nechá se 2 měsíce vyluhovat. Po této době lze přidat trochu medu a užívat 3 lžíce i s plody 2x denně nalačno.
Snídaně
Kaše - lehce stravitelná a výživná snídaně
300 g obilné kaše
4 lžíce kustovnice čínské
2 lžíce rozinek
6 vlašských ořechů
Můžeme přisladit medem, třtinovou melasou, případně obohatit dalším sušeným, čerstvým či kompotovaným ovocem.
Oběd
Kuře na kustovnici
jedno malé kuře
4 lžíce kustovnice čínské
sůl
voda
Kuře omyjeme a vložíme do pekáče. Posolíme a posypeme kustovnicí, podlijeme horkou vodou. Pečeme dozlatova, přičemž ke konci pečení můžeme podlévat a polévat kuře vývarem.
Dezert
Sušenky s kustovnicí
50 g ovesných vloček
10 g sušených meruněk
10 g hrozinek
sušené švestky, datle atd...
20 g kustovnice čínské
dýňová nebo slunečnicová semínka
hrstku oříšků (vynikající jsou piniové, ale postačí lískové, vlašské nebo nasekané mandle...)
sníh ze 3 bílků
med
Na pánvi rozehřejeme máslo a nejprve opražíme vločky, postupně přidáváme nasekané ovoce a přimícháme med nebo cukr a necháme lehce zkaramelizovat. Tuto směs spojíme se sněhem ušlehaným z bílků. Rozehřejeme si troubu na 150 st. Na pečící papír na plech lžící nabíráme připravenou směs a pečeme zvolna asi 10-15 minut, dokud nejsou sušenky dozlatova a křupavé.
Kustovnice čínská je vhodná do polévkových vývarů, jako doplněk do salátů, koláčů i zákusků.
Upozornění
Plody kustovnice nemají žádné toxické účinky. Avšak osoby s vysokou teplotou by ji neměly užívat, protože kustovnice může vyživovat i bakterie a viry, které zapříčinily teplotu. Jako mnoho plodů, také kustovnice může způsobit řídkou stolici , takže osoby trpící na průjmy by ji neměly užívat.
—————